Sunday, March 29, 2020

Jumissa kotona: Sevilla päivä 16

Tänään alkoi kesäaika. Sen kunniaksi kävelin Quadalqivir-joenvartta viemään roskat vähän kauempana olevaan roskikseen. Appelsiinipuiden kukinta on jo lopullaan. Kun kävelin pitkän puurivin alla kierrätysroskikselle, enää vaan välillä ilmassa leijaili niiden imelä tuoksu. Jostakin tuulahti välillä myös suitsukkeen tuoksu, niitä poltetaan usein pääsiäisen aikaan. Tuo tuoksuyhdistelmä, appelsiinipuun kukka ja suitsuke, on ehkä parhaillaan Sevillassa - jos niitä muualta löytyykään!

Joen toisella rannalla on hieno replika laivasta nimeltä Nao Victoria, jolla Magalhães purjehti ensimmäisen kerran maapallon ympäri (tai no, hänhän ei itse päässyt perille...). Nyt on viisisataavuotispäivät siitä, kun venekunta lähti Sevillasta purjehdukselle.

Se laiva on yllättävän pieni, alle 12 metriä. Tuntuu ihan hullulta, että sellaisella pienellä paatilla on seilattu valtameriä. Pari vuotta sitten kävin tutustumassa toiseen replikaan tuosta samasta Nao Vitoriasta, jolla oli oikeasti purjehdittu maailman ympäri. Mikä on ihan käsittämätöntä, on se, että miehistö nukkui avoimella kannella, koska ruuma oli lukittu ja siellä pidettiin ruoka ja kauppatavarat (ylläolevan wikipedia artikkelin mukaan "Laivoissa oli lastina 20 000 kelloa sekä runsaasti samettia ja elohopeaa sekä kaupankäyntiä varten peilejä ja messinkiesineitä").

Ensimmäistä maailmanympärysmatkaa tehtiin välillä 20.9.1519 ja 6.9.1522. Juuri tuo Nao Victoria on ainoa laiva, joka palasi takaisin Sevillaan. El Pais'issa on juttua tuosta replikasta ja sen valmistuksesta Huelvassa. Siinä myös mainitaan, että laiva tuotiin paikalle hinaamalla (kuva), ja mastot sekä purjeet laitettiin paikalle vasta Sevillassa. Ihmettelinkin aiemmin, että miten ne olisivat saaneet sen mahtumaan sillan alta, joka on vain 6 mentriä korkea.... no, nyt selvisi sekin! Tarkoitus on, että laiva jää siihen Torre del Oro:n eteen pysyvästi ja siitä tulisi museo.





No comments: